History

Pilaren bedankt, het was sfeervol!


Vaart 2014, muziek die ergens over gaat!

Vaart werd in 2008 opgericht door een groepje muziekvrienden die een mensenleven aan ervaring opdeden in de Noord Hollandse coverband Nu of Nooit. De band bezingt het leven in het Nederlands waarbij het ene nummer rockt en rollt en het andere bijna te klein is voor welk publiek dan ook.

Nadat gitarist van het eerste uur en mede oprichter  Marcel ‘Heffie” Langelaan de band in 2010 moest verlaten leek de band verloren maar niets was minder waar. De bestaande arrangementen werden aangepast voor 1 gitarist en boven verwachting ontstond het ene na het andere nummer.  Zo goed als heel 2011 werd besteed aan het schrijven van nieuwe liedjes en hier en daar peilde de band voorzichtig wat het publiek ervan vond. 

Toen de band vroeg in 2012 aan de hand van een ingestuurde demo werd uitgekozen voor het voorprogramma van De Dijk was de 
oefenruimte letterlijk te klein. Vlak daarna werd dezelfde ruimte ook figuurlijk te klein toen de heer Marco Mosk de oefenruimte in stapte. Ooit hadden de wegen van Nu of Nooit en de begaafde saxofonist elkaar gekruist en een spetterend optreden en een urenlang feestje in de kleedkamer waren het resultaat. De klik die toen ontstond bleek jaren later de aanzet voor het toetreden van Marco in Vaart.Eindelijk viel alles op zijn plaats. De saxofoon vulde aan, stuwde op en remde af en vond moeiteloos zijn plek tussen bas, drums, gitaar, accordeon en zang. Het prachtige ‘Niets terug” waar sax, gitaar en accordeon om elkaar heen dansen en het stampende "Op zoek naar het begin” zijn het resultaat.

Eind 2012 presenteert Vaart haar nummer "Naar Huis’ in een speciaal optreden aan het publiek en in 2013 was de band te zien op diverse festivals waarbij het project "Vier het Leven" (clip is elders op deze site te zien) ook voor de band een zeer inspirerend project werd. In 2014 gaat de band weer liedjes opnemen en laten ze hun nummers horen aan muziekliefhebbers uit alle windstreken.
 
Mei 2013

Vaart op Radio 2 - breng uw stem uit!!
Vaart op Radio 2!
Eerder dit jaar benaderde Dennis van der Veen de Polderse band Vaart met de vraag of zij hen wilde ondersteunen bij een benefit avond, het werd een daverend succes. Speciaal voor deze avond schreef de band het nummer ‘Vier het Leven”. Geen eenvoudig klus vanwege de zware lading van het onderwerp. De opvattingen van Dennis en Vaart sloten echter verassend goed op elkaar aan en het inspirerend doel van Dennis; ‘kanker over 10 jaar de wereld uit als dodelijke ziekte’, werd de leidraad bij het schrijven van het lied. Hoop, liefdevol herinneren en onverzettelijkheid in de strijd tegen kanker vormden het fundament onder het lied.
Vaart is echter nog niet klaar. 

De band speelt 15 juni in het voorprogramma van Edwin Evers en gaat in de altijd sfeervolle Zap-hal een speciale versie van het nummer spelen waarbij ze rekenen op de vocale ondersteuning van het publiek. Een uniek moment om niet te missen!Daarnaast roept de band u op om uw stem uit te brengen via de website van radio 2. Deze zender besteedt traditioneel veel aandacht aan de Alpe d’HuZes en op de website is te lezen; "Wil jij iemand aanmoedigen met een speciaal fiets-nummer? Stuur jouw liedje en motivatie in voor de Top 600 van de Alpe d’HuZes! Help jouw familie en vrienden de berg op met een nummer waar ze een flinke energy-boost van krijgen”. 

Steun team Caritas en klik de bovenstaande link naar radio 2 aan waar u het nummer "Vier het Leven” van Vaart in kunt vullen met uw persoonlijke motivatie.


April 2012

Vaart voor De DijkHet management van EPS Productions heeft de Breezandse band Vaart geselecteerd voor het voorprogramma van de Dijk.  EPS riep onlangs regionale bands op zich te melden om in aanmerking te komen voor dit optreden. Vaart was een van de bands die zich meldde en na het beluisteren van wat muziekfragmenten was de keuze snel gemaakt.

Vaart werd in 2009 opgericht door een aantal muziek vrienden die jaren daarvoor de Noordkop onveilig maakte met de feestband Nu of Nooit. Het was vanaf het begin duidelijk dat de band zich uitsluitend met eigen nummers zou bezighouden en de band werkte wekelijks aan nieuw materiaal.

Vaart maakt liedjes die ergens over gaan en bezingt in het Nederlands de onderwerpen die het leven mooi en moeilijk maken. Soms klein maar soms bombastisch groot wisselen de zeer uiteenlopende liedjes elkaar af.

Op dit moment bestaat het repertoire uit 14 nummers waarvan het nummer "Naar Huis” een van de laatste is. Vaart zoekt een goede locatie om haar nieuwste nummer ‘Naar Huis” aan het publiek te presenteren, binnenkort is hierover meer duidelijkheid.

=====================================================================================================
juli 2012

We oefenen ons rot voor 8 september en zowaar, onder druk ontstaan mooie dingen. Ik heb een tekst geschreven over de manier waarop schrijvers door de eeuwen heen steeds zochten naar de mooiste manier om met woorden gebeurtenissen of situaties te beschrijven....onbewust werd het een ode aan Huub van der Lubbe en zijn band. Ik had al flarden in mijn hoofd toen Huub een rolletje speelde in de serie dokter Deen, hij citeerde daar de oude dichter Nescio. Hierbij een fragmentje uit de tekst die toen ontstond:


Een moegestreden schrijver, vond berusting en ging dood (zijn woorden op papier)
Daar kon de mensheid het mee doen
Maar wist de oude meester veel, dat de Dijk na heel veel jaar (het allermooiste nog zou zingen)
En onderuit ging in een T-shirt van haar

Zoals Nescio het schreef
Ik ben niets en ik doe niets, en eigenlijk
Doe ik nog veel teveel
Maar het mooiste werd nog mooier en eigenlijk,
Schrijft elke dichter maar een deel

Dus...........
=====================================================================================================

Oprichting van de van band in 2008

Vaart, 4 muziekvrienden en een oude koelkast.

Zomaar een vrijdagavond in 2009, een eenzame fietser verlaat het dorp en volgt de weg langs de vaart het vlakke polderland tegemoet. Diep voorovergebogen trotseert hij de straffe tegenwind en heeft hij moeite om de basgitaar die in de hoes op zijn rug hangt enigszins recht te houden. Aangekomen bij een bollenschuurtje, dat daar al stond vanaf het begin van de bollenteelt in de polder, stalt hij zijn fiets en haalt hij een oude roestige sleutel tevoorschijn.

Hij ontsteekt de kale peer aan het plafond en kijkt om zich heen. Wat spinnenwebben uit zijn gezicht vegend ziet hij de verkleurde posters aan de muren, de oude bank en…..de koelkast! Hij stemt zijn gitaar, zet een grote pot koffie en gaat op de krakende bank zitten.

Niet lang daarna gaat de deur weer piepend open en komt er nog iemand met een gitaar binnen gevolgd door een drummer die na een droge groet rustig zijn drumstel neerzet alsof hij dat daar elke week doet.

Als uiteindelijk een laatste heerschap met een accordeon arriveert en aanschuift voor een kop koffie is een nieuwe band een feit: Vaart is geboren. . Eén voor één werden de instrumenten opgepakt en nog diezelfde avond is daar het eerste lied "valse hoop”.

Na bijna 20 jaar ervaring in diverse bands heeft deze band de stap gezet naar het maken van eigen muziek. Vaart gebruikt haar gitaren waar die voor bedoeld zijn, soms ingetogen, subtiel en kippenvelgevoelig, soms meedogenloos en bombastisch. De Nederlandse teksten spreken voor zich en de band bezingt, in erg gevarieerde muziekstijlen, de onderwerpen waar het in het leven om draait. De band bestaat uit: Kees Bakkum, Ruud Brouwer, Ruud Roemer en Jacob Langelaan. Tot Vaart!

======================================================================================================